Kresz-Faktor


„Ha van cél, vezet oda út is!”

A KRESZ-Faktor elsősorban fiatal (17-25 év közötti) friss jogosítványosoknak szóló teszt-sorozat, amely a biztonságos közlekedés fontosságára hívja fel a figyelmet. Az ügy mellé állt Michelisz Norbert, a túraautó-világbajnokság magyar pilótája is. A három fordulós teszt-sorozaton pedig már csak azért is érdemes részt venni, mert a főnyeremény egy Volkswagen Up!

A KRESZ-Faktorban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a Hungaroring és a Groupama Tanpálya szorosan együttműködik a szakmai megvalósításban, az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottságával és a Közlekedéstudományi Intézettel. A Porsche Hungária és a Groupama Biztosító Zrt. értékes nyereményekkel járul hozzá a kampány sikeréhez.

A statisztikák szerint a 15 és 30 év közötti fiatalok a közúti közlekedés legveszélyeztetettebb csoportja. Ők az EU össznépességének csak 20%-át adják, baleseti ráta szempontjából viszont 30%-os az érintettségük.

A tendenciák alapján 15 éven belül az ötödik leggyakoribb halálokká lép elő a halálos kimenetelű közúti baleset. Gyakori probléma a gyorshajtás, a biztonsági öv használatának mellőzése, alkoholos befolyásoltság, illetve a friss jogosítvánnyal rendelkező sofőröknél a túlzott önbizalom és a megfelelő rutin hiánya.

„A Hungaroring  évekkel ezelőtt zászlajára tűzte a közúti közlekedés biztonságosabbá tételét. Számunkra nem csupán az fontos, hogy a Formula–1-es versenyzők testi épségére a lehető legkörültekintőbben vigyázzunk a pályánkon, hanem az is, hogy a közúti közlekedők minél nagyobb biztonságban legyenek – különös tekintettel a fiatalokra. A KRESZ-Faktor játékos formában hívja fel a figyelmet a cél fontosságára, úgyhogy nem csupán az értékes főnyeremény miatt buzdítok mindenkit arra, hogy bizonyítsa, megvan benne a KRESZ-Faktor.”

Gyulay Zsolt, a Hungaroring elnök-vezérigazgatója

Lebonyolítás


Első forduló:

Az első fordulóban 2017. március 28-tól a fiatalok széles rétegei játékos formában, a célcsoporthoz igazodó online teszt kitöltésével tehetik próbára KRESZ- és vezetéstechnikai tudásukat.

100 db, nehézség szerint csoportokba sorolt KRESZ-kérdés közül, véletlenszerűen kiválasztott 30 kérdést kell helyesen megválaszolniuk a játékosoknak  időkorlát nehezítésével.

Kísérd figyelemmel a játékot a Facebook-on, és lájkold az oldalunkat!

 Második forduló

Ez a forduló már a Facebookon zajlik 2017. május 3-tól. Ennél a feladatnál a kreativitásra (KRESZ-FAKTORSÁGRA) helyezzük a hangsúlyt! A forduló résztvevőinek a lakóhelyükön található jól működő közlekedési helyszínt, példamutató magatartást kell bemutatniuk (pl. egy frissen felújított gyalogos átkelőhelyet, egy újonnan kihelyezett közlekedési tábla pozitív következményét, vagy csupán egy udvarias gesztust) és felhívni a figyelmet a közlekedés szépségeire egy jópofa, maximum 1 perces videó-blog feltöltésével a Facebookra #kreszfaktor megjelöléssel.

Az értékelést szakmai zsűri végzi, amelyek tagjai a közreműködő szakmai partnerek  közül kerülnek ki, Michelisz Norbert autóversenyzővel  kiegészülve. A végeredménybe az egyes videók kapott lájkjait is beleszámítjuk, ösztönözve ezzel a résztvevőket is a kampány népszerűsítésére a barátaik, ismerőseik körében.

Online felületeink 2017. május 28-án zárnak. A #kreszfaktor videókat június 4. 23:59-ig töltheted fel. 

Döntő

A döntőbe 50 játékos jut, azok, aki a legtöbb pontot érték el az első két fordulóban. 

A döntő helyszíne a Hungaroring versenypálya (2017. június 13.)

Elméleti és ügyességi feladatok kombinálásával élményekkel teli programon vehetnek részt a játékosok, amelynek végén a legtöbb pontot gyűjtő versenyző egy VW Up-ot nyer, amelynek slusszkulcsát az esemény végén ünnepélyes keretek között át is veheti.