Több mint vetélkedő – ez a KRESZ-Faktor!

2018. június 28. 15:50

 Két éve van jogosítványa, és a bátyja biztatására jelentkezett a KRESZ-Faktor vetélkedőre Voltárniszt Tamás, aki aztán a június 26-ai, hungaroringi döntő ötven résztvevője közül a legjobbnak bizonyult. A 22 éves tiszakécskei fiatalember vihette haza a főnyereményként felajánlott Hyundai i20-ast. 

A friss jogosítványosok közlekedésének biztonságosabbá tételét célozta továbbra is az immár második alkalommal megtartott KRESZ-Faktor vetélkedő, amely az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére született meg, és amelyet a Közlekedéstudományi Intézettel és az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal közösen valósított meg a Hungaroring Sport Zrt.

A vetélkedő ezúttal is három fordulóból állt – a résztvevők először online KRESZ-tesztet töltöttek ki. Jó hír, hogy a tavalyihoz képest a kitöltők száma két és félszeresére nőtt, 13.752 „versenyző” tette próbára tudását, átlagosan 59 százalékos eredménnyel. Csak összehasonlításképpen: 86 százalékot kell elérnie annak, aki sikeres KRESZ-vizsgát akar tenni, úgyhogy van még hová fejlődni…
A második fordulóban a versenyzők egyperces videót forgattak, amelyek témája a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) aranyszabályai közül került ki. Ötletes videók születtek, amelyek közül a legjobbakat külön díjjal is elismerték.
A vetélkedő csúcspontja azonban mégis az volt, amikor a friss jogosítványosok megérkeztek a Groupama Tanpályára, ahol különböző vezetéstechnikai és elméleti feladatokat kellett megoldaniuk.

Kőrös András, a Tanpálya vezető instruktora elmondta, jó néhány ismerős arcot látott, ami azt jelenti, hogy a tavalyi versenyzők közül többen visszatértek, és talán ennek is köszönhető, hogy a rántópadon (amely megdobja az autó hátulját) egész jó megoldások születtek. Az emelkedős pályán, ahol a versenyzők tavaly csak pörgették a kerekeket, most jobban teljesítettek, a tolató szlalom azonban ezúttal is „szedte az áldozatait”.
Berzai Zsolt alezredes, az ORFK-OBB főtitkára elmondta, a balesetek okozói 90 százalékban a közlekedés résztvevői, ezért is fontos, hogy figyeljünk egymásra az utakon, hogy inkább lassan vezessünk, de biztonságban érjünk célba.
„A Hungaroring több, mint Formula–1-es versenypálya, a társadalmi szerepvállalás legalább annyira fontos számára, mint az, hogy nagy nemzetközi viadalokat rendezzen – mondta megnyitó beszédében Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója. – A biztonságos közlekedésre nevelést már évekkel ezelőtt zászlajára tűzte társaságunk, s ennek egyik igen hatékony módja a KRESZ-Faktor vetélkedő, amelynek immár másodszor adott otthont a Tanpálya. A kapuink továbbra is nyitva állnak a friss jogosítványosok előtt – ezért döntöttünk úgy, hogy a tíz legjobban teljesítő versenyző többek között vezetéstechnikai tréninget kap díjként.”


A KRESZ-Faktor ügye mellé állt a túraautó-világbajnokság tavalyi összetett ezüstérmese, Michelisz Norbert is: „Tizenhat éve szereztem meg a jogosítványomat. A versenyszellem már akkor is dolgozott bennem, és sajnos 19 évesen én is beleestem abba a hibába, hogy túlbecsültem a képességeimet és balesetet szenvedtem – árulta el Michelisz. – Nem a saját kezemben volt a sorsom, s akkor rádöbbentem: a közút nem versenypálya. Hét éve dolgozom a Tanpályával közösen ahhoz, hogy ezt az üzenetet eljuttassuk a fiatalokhoz. Fontos, hogy megértsék – még ha ez kegyetlenül hangzik is –, hogy bármelyik hiba lehet az utolsó, ezért felesleges kockázatot vállalni.”
A KRESZ-Faktor tehát több, mint egy vetélkedő, amelyen értékes a fődíj, ez egy olyan vetélkedő, amely fontos problémákra irányítja rá a figyelmet, azokat próbálja megoldani. De azért persze a díjak sem elhanyagolhatók.


Az első tíz helyezett ezúttal is értékes ajándékokkal térhetett haza, ezek között szerepelt vezetéstechnikai tréning és Formula–1-es belépő egyaránt, a fődíj pedig egy Hyundai i20 személygépkocsi, amely mellé a Groupama felajánlásaként egyéves kötelező és Casco-biztosítás is járt. A toronymagas győztes pedig – Mile Bencét és Schnell Ágostont megelőzve – a tiszakécskei Voltárniszt Tamás lett.
„Két éve van jogosítványom, s bár vezettem már vadonatúj autót, az nem az enyém volt – nyilatkozta csillogó szemekkel a boldog győztes. – Hihetetlen, hogy az enyém ez a Hyundai, ami egyszerűen gyönyörű... Nagyon fogok rá vigyázni, mert tudom, hogy mennyit kell dolgozni egy ilyenért, s hogy nem mindenki teheti meg, hogy hazagurul egy ilyen kocsival. A bátyám biztatott, hogy jelentkezzek erre a vetélkedőre, méghozzá azért, mert tavaly a legjobb barátja nyerte meg. Karácsonykor vetette fel az ötletet, átbeszéltük a szüleimmel, és rábólintottak, hogy belevágjak. Nagyon örülök, hogy megtettem, nagyon hasznos volt ez a vetélkedő” – nyilatkozta a boldog győztes, akinek biztosan kell majd még néhány közúton megtett kilométer, hogy felfogja, valóban övé lett a mögötte álló kék Hyundai i20!